Ett spännande och roligt familjenöje utomhus är höghöjdsbanor. En höghöjdsbana är utformad med hjälp av stållinor som spänns upp i naturen, ofta mellan träd på minst några meters höjd. I respektive ände av linorna finns en liten plattform som är byggd vid eller runt trädstammen så man kan kliva av linbanan, ta en liten paus och ta sig vidare till nästa lina. Delar av höghöjdsbanan kan vara utformad som en linbana där man hakar fast sig i linan och glider längs den över marken. Andra delar kan ha en spång, en träbro eller en lina att gå på monterad under linan man hakar fast sig i. På 1970-talet använde forskare i [regnskogen: https://www.svd.se/regnskog-viktigare-an-tidigare-kant ] linor i träd för att kunna studera det speciella djur- och växtlivet i trädtopparna och så småningom spred sig tekniken med stållinor och karbinhakar över världen även som en fritids- och sportaktivitet för allmänheten.
För att testa en höghöjdsbana behövs inga förkunskaper eller specialutrustning. Hjälm samt sele med lina och karbinhake lånar man på plats vid höghöjdsbanan där man också får en instruktion om hur utrustningen och banan fungerar. Dock är det både skönt och praktiskt att ha bra och prisvärd sportutrustning från https://www.gorillasports.se i form av t.ex. träningstights, en träningstopp, skaljacka och/eller fleecetröja om det är kallt. Viktigt är också bra träningsskor, gärna ganska mjuka men med lite grepp i sulan. För att inte riskera skavsår eller små brännskador på händerna om man råkar glida längs linan är sporthandskar med lite förstärkning i handflatan ett bra tips.
Innan man ger sig upp i träden får man lyssna på en skicklig instruktör som även hjälper till att prova ut utrusningen så att man är säker på hur den fungerar innan man ger sig ut. Det finns banor även för små barn och ovana vuxna. Dessa banor brukar ha stabila plankor/linor att gå på och är bara upphöjda någon meter från marken. När man som nybörjare fått in tekniken och kanske fått mersmak kan man testa en bana på nästa svårighetsnivå. Man behöver inte vara [vältränad: https://www.aftonbladet.se/wellobe/a/Rx40KO/sjalvtest-hur-valtranad-ar-du–egentligen ] eller älska höjder. Äventyrsbanor finns för alla och är ett nöje som hela familjen, vänkretsen eller gruppen av kollegor kan göra tillsammans.