Ett bra sätt att komma ut i naturen är genom att ha en sommarstuga. Sommarstugan är en perfekt utgångspunkt för att få vandra i skogen, segla, klättra i berg, göra sköna kanotturer och fiska. Naturligtvis utifrån det landskap som ditt fritidshus finns i. För aktiva outdoor-människor är sommarstugan mer än bara ett ställe att ligga i hängmattan, utan lika mycket en plats att få vara nära naturen. Men en sommarstuga behöver el. För att få råd med roliga saker som klätterutrustning eller en segelbräda bör du satsa på riktigt billig el i din sommarstuga.
Rörligt elpris i sommarstugan
Det är skönt att ha el i sommarstugan, även om det naturligtvis är en kostnad. Efter en dag i naturen är det bekvämt att enkelt kunna laga mat och sedan titta på film. Eftersom vi tillbringar relativt lite tid i våra fritidshus, i jämförelse med våra vanliga bostäder, så blir ju elpriset per timma ganska högt. För att få ett så billigt elpris som möjligt bör du satsa på rörligt elpris. Du vill bara betala för den tid du använder el, ingenting mer. I långa loppet är det billigare med rörligt elpris en fast elpris. Och eftersom du stänger av elen/sänker temperaturen under vintern så kommer du spara tusenlappar med ett bra elavtal. För billig el byter du till Göta Energi och avtalet Spot on, som kommer ge dig mycket pengar över. Göta energi bjussar också på en daglig bonustimme – 365 eltimmar som du får tillbaka varje år på räkningen.
Billig och varm sommarstuga på vintern
Vissa personer har bara lite värme på elementen och kompletterar med att elda mycket i kaminen, medan andra har golvvärme i hela sommarstugan. Många med fritidshus i fjällen satsar på riktigt lyxiga boenden. Om du är mycket i ditt fritidshus vintertid är det smart att se över isoleringen för att minska energiförlusterna – alltså dina elkostnader. Ett enkelt sätt att avgöra om ditt hus läcker energi är att se om det finns mycket frost på ytterväggarna. Du ska leta efter frostpartier. Mycket frost på ett ställe innebär att huset läcker värme just där. Se också över dina fönster och dörrar. Du kan antingen bara byta själva isoleringstejpen runt dörrar och fönster om det passar plånboken bäst, eller så byter du till riktigt energisnåla fönster. I långa loppet vinner du på energisnåla fönster. Ju billigare och energisnålare du kan göra din sommarstuga, desto mer kan du vara där vintertid. Har du en sommarstuga i delar av landet där det blir mycket snö är ju vintern en underbar tid för många uteaktiviteter. Med en varm stuga är det roligt att tillbringa jul och nyår med skoteråkning och skidor. Särskilt vårvintern har ju mycket att erbjuda den som älskar uteliv: när skaren har lagt sig är det förunderligt härligt att sätta på sig skidorna och bara åka rätt ut i skogen. Och naturligtvis att åka slalom, om du har en backe i närheten av ditt fritidshus.